Pembukaan Batu Pahat

Batu Pahat pada asalnya adalah kawasan kediaman untuk para pembesar dan penghulu kampung-kampung. Pada peringkat awal, sudah terdapat bandar baru yang berjaya yang tidak jauh dari Batu Pahat, iaitu Bandar Maharani yang telah ditubuhkan pada tahun 1885 oleh Dato’ Muhamad Salleh bin Perang atau lebih dikenali sebagai Dato’ Bentara Luar.

250px-bentaraluar
Dato’ Muhamad Salleh bin Perang

Pada tahun 1892, pembesar tempatan seperti seperti Penghulu Rahmat bin Ragam (Simpang Kanan) dan Penghulu Kitam bin Mohd. Shah (Simpang Kiri) mengadap Sultan Abu Bakar memohon untuk membangunkan sebuah bandar di Batu Pahat. Mereka yakin bahawa Dato ‘Bentara Luar boleh sekali lagi mengulangi kejayaan Muar untuk membuka bandar yang baru.

jhmuar2703
Mercu tanda bandar Maharani pada waktu malam

Pada 4 November 1892, Sultan Abu Bakar menitahkan Dato Bentara Luar yang ketika itu tinggal di Kampung Senangar untuk datang ke istana Johor Bahru untuk melakukan perbincangan berkaitan dengan hal-hal pembangunan bandar baru.

sultan-abu-bakar
Sultan Abu Bakar juga dikenali sebagai ‘Bapa Pemodenan Johor’

Sebulan selepas itu, Dato Bentara Luar memulakan pembangunan bandar Batu Pahat. Beliau memilih tempat pembangunan di Simpang Kanan yang terletak kira-kira 15 km dari teluk sungai Batu Pahat. Lokasi ini amat strategik kerana dermaga sungai adalah cukup luas untuk membolehkan kapal melalui kawasan ini serta pembinaan jeti akan memudahkan perdagangan di kawasan itu.

sungai_bp
Sungai Batu Pahat kini

Pada 2 Disember 1892, beliau sudah mula melakukan tinjauan dari Bukit Penggaram ke sungai Penggaram bagi tujuan perancangan bandar. Pada tahun berikutnya, beliau berjaya membina jalan raya, pejabat, mahkamah, hospital, balai polis dan juga rumah-rumah di sekitar kawasan itu. Pembangunan ini berjaya dengan sokongan kewangan oleh Orang Kaya Bagan, cukai dari penduduk tempatan dan serta bantuan kewangan Dato Bentara Luar sendiri.

Pada 1 Januari 1894, Dato Bentara Luar telah merasmikan majlis pembukaan Batu Pahat di Bukit Bendera yang kini tinggal rasmi pentadbir bandar Batu Pahat. Pada Disember 1894, satu lagi majlis diadakan untuk memperingati penamaan Batu Pahat ke Bandar Penggaram yang telah mengambil nama daripada Kampung Penggaram di mana Penghulu Rahmat tinggal.

bandar penggara,.jpg
Gambar Papan Bandar Penggaram

Semasa pemerintahannya sebagai Pesuruhjaya Kerajaan, Dato Bentara Luar bertambah moden tugas pentadbiran dengan melantik pegawai-pegawai pentadbiran untuk melakukan tugas mereka. Beliau juga menggalakkan penduduk kampung menanam tanaman untuk sara diri dan menarik pelaburan daripada ahli perniagaan Cina untuk menubuhkan ladang atau menubuhkan perniagaan di Batu Pahat. Ini meningkatkan hasil pendapatan majlis bandar dari RM 15,000 pada tahun 1894 untuk RM 55,375 pada tahun 1910

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close